Skip to main content
Planning bruiloft

Hoe gezond is thee

By 26 februari 2012november 17th, 2021No Comments


Algemeen

De plant, de Camelia Sinensis

De theeplant, de Camelia Sinensis wordt verbouwd in China, Japan, India, Sri Lanka en Kenia.. De theeplant behoort tot de Theaceae.  De jonge scheuten van deze plant worden gebruikt om thee te produceren.. De theeplant kan 2,5 tot 4 meter hoog worden. Het is een groenblijvende plant.  Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat. Als de theeplant vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Het oogsten vindt plaats met de hand of machinaal. De jonge blaadjes worden gebruikt voor thee.

De fytonutrienten in thee

Thee bevat

 • cafeïne (=theïne) en chemisch verwante stoffen zoals theophylline en theobromine.
 • catechinen een soort polyphenolen. Polyphenolen zijn antioxidanten maar ook nog anders in het lichaam werkzaam. De polyphenolen in thee zijn voornamelijk epigallocatechine, theogalline, trigalloyl glucose. In zwarte thee zijn deze geoxideerd en vormen dan de theepigmenten ( Fundamentals of Phytopharmacognosy and Phytotherapy ).
 • fluoride en kan zo gezien worden als een beschermer tegen tandcariës.

De theeplant is veelgebruikt in  de Chinese geneeskunde waar de plant bij de 50 fundamentele kruiden wordt ingedeeld.

Herkomst en soorten thee

Van oorsprong komt thee uit China. Sinensis is Latijn voor Chinees. Via China kwam ook Japan met thee in aanraking.
Er zijn verschillende soorten thee, door de bewerking de bewerking die de theeblaadjes ondergaan. Zwarte thee is gefermenteerde thee. Fermenteren is het absorberen van zuurstof. Daarbij wordt een deel van de polyphenolen geoxideerd. Olong thee: is deels gefermenteerd.  Groene thee: niet gefermenteerd. Witte thee: niet gefermenteerd, de blaadje zijn zeer vroeg geplukt als de plant nog in de knop staat.

De indrukwekkende gezondheidsvoordelen van thee

Dat thee goed is voor de gezondheid wordt zowel door ervaring van bv. de Chinese geneeskunde als door wetenschappelijk onderzoek bewezen. Hieronder volgt een overzicht van gezondheidsvoordelen die thee biedt.

Gezond lichaamsgewicht en diabetes mellitus ( suikerziekte )

Een gezond lichaamsgewicht is een van de basisvoorwaarden voor een lang en gezond leven. Zo vermindert dit de kans op diabetes. Thee ondersteunt het bereiken en behouden van een gezond gewicht, zo is bij dubbelblind wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Thee verhoogt de verbranding volgens een patiënt interventie onderzoek. Een recent placebo gecontroleerd onderzoek heeft dit bevestigd. De verbranding neemt toe bij gebruik van 3 capsules groente thee extract van 250 mg. Tegelijkertijd bleek de ‘groene thee groep’ significant meer af te vallen. Thee verbetert insuline gevoeligheid. Hierdoor kan thee verder bijdragen aan een gezonder gewicht en preventie van diabetes.

Bloeddruk

Thee bevordert een gezonde bloeddruk. Men analyseerde ruim 1500 mensen met net vastgestelde hoge bloeddruk. Het risico op hoge bloeddruk nam af met theeconsumptie 46% minder bij consumptie van120 to 599 ml/dag en 65% minder als men meer dan 600 ml thee per dag dronk. Er was gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, sociaal economische status, familiebelasting, gewicht, middel heup verhouding, en diverse life style factoren ( sport, roken, zoutinname, koffie en alcoholgebruik.  Bij ratten blijkt thee ook de bloeddruk te verlagen.

Cholesterol

Thee draagt bij aan een gezond cholesterol, volgens een randomized clinical trial ( hoge bewijskracht ) Ook volgens een patiëntcontrole onderzoek blijkt thee het cholesterol te verlagen. Volgens dit onderzoek  kan thee extract de cholesterolspiegel met 11 % ( totaal cholesterol) en 16% ( het ‘ slechte LDL cholesterol ‘verminderen. Wist  je dat 80 % van het cholesterol door je lichaam wordt aangemaakt ( vnl. door de lever) en maar 20% van je cholesterol afkomstig is uit voeding?  Thee-extract vermindert volgens onderzoek de aanmaak van cholesterol.

Huid eczeem

 • Thee beschermt de huid bij bestralingstherapie, blijkens onderzoek met eczeempatiënten in Japan.  De onderzoeker houdt de polyfenolen in thee verantwoordelijk voor de beschermende werking van oolongthee. Voor het onderzoek werden 118 patiënten geselecteerd. Zij dronken dagelijks 1 liter thee verspreid over 3 momenten op de dag.
 • Eczeem verbetert door thee.  Volgens een Japanse cohortstudie, prospectief dus bleek Olong thee eczeem klachten te verbeteren bij 118 patienten. De patiënten dronken een liter Oolong thee per dag.
 • Groene thee beschermt tegen huidkanker volgens een onderzoek op o.a. menselijke huid in een laboratorium. De onderzoekers namen anti kanker effecten waar en dichten thee een beschermen ( in vitro onderzoek) de werking toe tegen huidkanker zowel bij inname als bij gebruik in zalf/crème.

Lang en gezond leven

 • Thee stimuleert een enzym, dat men in verband brengt met lang ( en gezond) leven. De reden dat dit enzym, SIRT 1 onder de aandacht kwam is dat dit verhoogd raakt  bij zogenaamde calorische restrictie. Calorische restrictie is “caloriebeperking”, bv 70 % van de normale inname. In dierexperimenten blijkt dit het leven nl. aanzienlijk te verlengen, ook bij apen. Voor mensen zou dit betekenen dat men makkelijk gezond 120 jaar wordt.  Het zogenaamde SIRT1 vertelt de cel hoeveel nutriënten het tot zijn beschikking heeft. Als mensen calorische restrictie op zichzelf gaan toepassen, gaat dat helaas ten koste van de kwaliteit van het leven, men krijgt het koud, het libido neemt ernstig af, wonden genezen moeilijk, de hormoonproductie neemt af, en er ontstaat een gebrek aan energie. Thee blijkt het SIRT 1 te activeren zonder dat het leidt tot de nadelen van calorische restrictie.  In experimenten, die binnenkort verschijnen in het tijdschrift Mechanisms of Ageing and Development, bleek dat epigallocatechinegallaat (EGCG) en epicatechinegallaat (ECG), verbindingen die in thee zitten, de activiteit van het SIRT 1 verhogen.
 • Thee bevat zeer sterke anti oxidanten, maar daarnaast vitaminen en mineralen zoals selenium. Thee beschermt tegen de schadelijke effecten van roken. De antioxidante werking is 25-100 x zo sterk als die van vit C en E Thee remt de stille ontsteking, die oorzaak is van meerdere ziektes.
 • Thee haalt de brand uit je lichaam, door remming van een stofje dat heet NF KappaB.  Dit stofje beïnvloedt de genen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties. Dit blijkt uit een studie bij muizen. De remming van NF Kappa B beschermt hierdoor bv. tegen de schade van roken van sigaretten.

Kraakbeen en gewrichten

thee beschermt kraakbeen en dus gewrichten. Onderzoek aan menselijk kraakbeen in het laboratorium wijst uit dat het EGCG een belangrijke stof in thee, de afbraak van kraakbeen remt door remming van het enzym metalloproteinase. Daarnaast bleek EGCG NF kappa B te remmen en daarmee mogelijk ontstekingen te verminderen.De genoemde matrixmetalloproteinasen ( MMPs) spelen overigens ook een rol bij: wondgenezing, metastasevorming, artritis, arteriosclerose, longfibrose, emfyseem en inflammatie aan zenuwweefsel.

Kanker

Thee beschermt tegen kanker, remt kanker door verschillende mechanismen.

 • Bij een patiëntcontrole onderzoek bleek bij 3 van de 4 patiënten met chronische lymfatische leukemie de leukocytentelling duidelijk te verbeteren.
 • Borstkanker. Dierexperiment: ratten die groene thee kregen ontwikkelden minder en minder grote borsttumoren dan ratten diewater kregen. Bij ratten lijkt groene thee borstkanker dus te remmen. In landen ( bv. Japan) waar veel groene thee wordt gedronken komt inderdaad minder borstkanker voor.
 • Darmkanker. Prospectief onderzoek: 69,710 Chinese vrouwen van 40 tot 70 jaar werden 6 jaar gevolgd. Vrouwen die regelmatig thee dronken hadden 37 % minder kans op colorectale carcinomen ( darmkanker ), waarbij het bovendien zowat dat naarmate vrouwen dit langer hadden gedaan en naarmate de vrouwen meer thee dronken de kans verder afnam. Het bewijs is vrij sterk, omdat er sprake is van een dosis gerelateerd verband  (29).  En thee remt in vitro ( laboratorium) het ontstaan van colonkanker.
 • Eierstokkanker. Prospectief onderzoek: kans op ovariumkanker wordt verlaagd door thee. In Zweden werden 61 057 vrouwen van  40 tot 76 jaar 15,1 jaar gevolgd. 1 kop thee per dag verminderde de kans met 18 % , 2 koppen thee met 24 %   en 3 koppen thee met 46 %.. Het bewijs is vrij sterk, omdat er sprake is van een dosis gerelateerd verband.
 • Prostaatkanker. Interventie onderzoek Thee helpt bij prostaatkanker, 20 mannen met prostaatkanker werden verdeeld in 2 groepen. De ene groep kreeg 5 koppen thee per dag en de andere groep kreeg frisdrank. Na 5 dagen werden de mannen geopereerd. In de groep theedrinkers werden minder nieuwe kankercellen gevonden in het prostaatweefsel dan in de groep frisdrank drinkers. Opmerkelijk is dat dit effect dus al na 5 dagen theedrinken meetbaar was.
 • Huidkanker. In vitro ( laboratorium) studie. Groene thee beschermt tegen huidkanker volgens een onderzoek op o.a. menselijke huid in een laboratorium. De onderzoekers namen anti kanker effecten waar en dichten thee een beschermende werking toe tegen huidkanker zowel bij inname als bij gebruik in zalf/crème.

Conclusie

Thee is heel gezond en er is bewijs dat thee werkt bij behoud en bereiken van:

 • gezond lichaamsgewicht
 • gezonde bloeddruk,
 • lang en gezond leven
 • een gezonde lever
 • gezond kraakbeen
 • gezonde gewrichten

Advies

 • Drink veel thee of
 • Neem een theesupplement
Mr. Marsi

Villa Marsi Agriturismo, B&B in Le Marche Urbino Italië. Vakantielocatie - Trouwlocatie Blog inhoud: informatie, recepten, documentatie over Italië

Stel ons een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Verstuur via WhatsApp