Skip to main content

Maak een heerlijke tomatensoep van verse San Marzano tomaten

villamarsi soep letters

 

 

500 gram San Marzano tomaten [ indien niet verkrijgbaar een ander ras gebruiken]

1 grote witte ui

1 winterwortel

2 stengels bleekselderij

2 eetlepels tomaten puree

1 teentje knoflook

1 takje verse rozemarijn

1 bosje basilicum

Extra vergine olijfolie

1 liter water

2 Boullion blokje

 

Schil de winterwortel en snijd deze samen met de ui en bleekselderij in kleine blokjes.

Zet een pan met een dike bodem op het vuur met een scheutje olijfolie, plet de knoflook en bak deze samen met de gesneden groenten blokjes op laag vuur.

Voeg de tomatenpuree in de pan bij de groenten blokjes en bak dit even mee om te ontzuren [1 min.]

Haal  in de tussentijd het kroontje uit de San Marzano tomaat en snij deze in kleine stukjes voeg de tomaten toe.Blijf roeren en voeg na  2 minuten 1 liter water en twee bouillon blokjes toe.

Breng het geheel aan de kook en draai het vuur zacht en roer af en toe in de pan.

Gebruik een staafmixer om de soep glad te draaien en breng op smaak met peper en zout.

Ganeer de soep met wat fijn gehakte rozemarijn en basilicum.

Tip: Een flink schep Mascarpone door de soep voor dat de staafmixer erdoor gaat.

dop_logo_Italie_villamarsi

San Marzano tomaten komen van origine uit de provincie Campanië in het zuiden van Italië in de buurt van Napels.

De eerste San Marzano tomaten zijn gekweekt  rond 1770 in Campanië nadat de zaadjes van de  plant waren geschonken door de onderkoning van Peru aan de koning van Napels. De gekregen zaadjes werden geplant in een “Orto” met een vruchtbare vulkanische bodem bij de stad San Marzano sul Sarno en sinds die tijd draagt de tomaat de naam “San Marzano”.

De San Marzano is een inmiddels een  D.O.P. tomaat [ Denominazione di Origine Protetta] beschermde oorsprongsbenaming.  Je herkent deze producten aan het DOP logo op de verpakking (zie foto).

De San Marzano-tomaat heeft een  langwerpige vorm waardoor hij goed te herkennen is. De tomaat heeft veel vruchtvlees en veel minder sap dan een ander tomaten ras, hierdoor is het de perfecte tomaat voor soepen en sauzen.

Meestal zul de tomaat in blik vinden onder de Italiaanse naam “pomodori pelati”, maar als je goed zoekt zijn ze ook vers te krijgen[waarschijnlijk zonder D.O.P.].

San_marzano_dop_blik

Natuurlijk kun je ze ook zelf kweken in je ‘Orto”of gewoon in een pot op je terras.

san_marzano_italie_marsi

 

Mr. Marsi

Villa Marsi Agriturismo, B&B in Le Marche Urbino Italië. Vakantielocatie - Trouwlocatie Blog inhoud: informatie, recepten, documentatie over Italië

Stel ons een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Verstuur via WhatsApp