Skip to main content
Tips in Le Marche

Le Marche (De Marken) vakantie streek

By 4 februari 2014november 17th, 2021No Comments

Gek op Toscane?
Dan zijn de Marken met hun prachtige landschappen en 
heerlijke delicatessen een geknipte vakantiebestemming voor
jou !!
Tussen de dorpjes van deze streek halverwege de Laars ligt een van de mooiste landschappen van Italië: een lappendeken van akkers, olijfplantages en bossen. Her en der in het landschap ligt een boerderij. Heuveltoppen worden bekroond met een kerkje, een villa of een piepklein versterkt dorpje.

Le Marche – spreek uit Mar-ke – ( De Marken ) is de Italiaanse ‘campagna’ op haar best. In het binnenland, amper 10.000 vierkante km groot, is het draaien en keren. De bewegwijzering laat te wensen over (Urbino 10 km en na 5 minuten Urbino 15 km . Bijna alle plaatsjes liggen op een heuvel, zijn ommuurd en hebben smalle straatjes. Grote steden zijn er niet. Waar je ook bent, de kustlijn ligt altijd op rijafstand. De snelste manier om van noord naar zuid te rijden is de ‘autostrada’ langs de Adriatische Zee, amper 160 km.


Olijfolie
Waar je ook je ontdekkingstocht start, Le Marche is overal mooi. Cartoceto is een klein stadje tussen Villa Marsi en Fano, het is het centrum van de olijfindustrie, op 15 km van de kuststad Fano. Cartoceto is nauwelijks enkele straten groot met een plein en een bar, maar wordt helemaal omgeven door met olijfbomen begroeide heuvels. Olie kopen kan je bij Gastronomia Beltrami, een delicatessenzaak die in heel Italië bekend is.
“Sommige mensen komen vanuit Rome om hier producten te kopen”, de woorden van ” Vittorio Beltrami”, de “Capo” van deze familiezaak. Vittorio kent alle wijnboeren, kaasmakers, likeurstokers en hamrokers van Le Marche. Hij is ook de eigenaar van een van de drie olijfoliemolens die het dorp rijk is, en van de kaaswinkel in het nabijgelegen Calcinelli di Saltara.Natuurlijk is Urbino (10 min van Villa Marsi ) ook het bezichtigen waard ! Het centrum staat op de lijst van Werelderfgoed en wordt gedomineerd door de kathedraal en het renaissancekasteel, dat nu onderdak biedt aan een indrukwekkende kunstcollectie. Onder de schilderijen bevinden zich ook enkele werken van Rafaël, die in Urbino werd geboren. Je kan zijn geboortehuis trouwens bezoeken. Niet ver daarvandaan ligt Gelateria La Romana, een ijsbar met een dertigtal smaken.(Ook in Fermignano)
Urbino een studenten stad die altijd leeft.

Aan pittoreske dorpjes hebben de Marken geen gebrek. Een hiervan Urbania, aan de oever van de Metauro. Urbania ( 15 min van Villa marsi) heeft veel van zijn middeleeuwse charme behouden. Alleen het Palazzo Ducale herinnert aan de renaissance. Breng ook een bezoek aan de Chiesa dei Morti. Toen de crypte werd ontruimd, werden een groot aantal natuurlijk gemummificeerde lichamen ontdekt. Ze staan nu tentoongesteld in open kisten. Lekker griezelen.

Acqualagna is de enige plek in Italië waar je het hele jaar verse truffels vindt. “Hier worden vier verschillende soorten gevonden en Acqualagna is goed voor twee derde van de nationale truffelproductie”, Het hele dorp staat in het teken van truffels en alle winkels spelen erop in met onder meer truffelpaté, truffelsalami, truffeltapenade, truffelpolenta…

De grotten van Frasassi
Elk land pronkt wel met een magnifiek grottenstelsel, maar dat van Frasassi is echt de moeite waard. Frasassi in het Gola della Rossapark is pas in 1975 ontdekt en is een van de spectaculairste ter wereld. Er ligt een gangenstelsel van 30 km en een rondleiding met een gids duurt zo’n 75 minuten. 

Mr. Marsi

Villa Marsi Agriturismo, B&B in Le Marche Urbino Italië. Vakantielocatie - Trouwlocatie Blog inhoud: informatie, recepten, documentatie over Italië

Stel ons een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Verstuur via WhatsApp