Skip to main content
Planning bruiloft

Auto huur op het vliegveld

By 18 januari 2016november 17th, 2021No Comments

Autohuur: let op de borgsom! Voorkom dure verzekeringen.

auto huren
Aan het huren van een auto in het buitenland tijdens de vakantie hebben altijd al haken en ogen gezeten. In een eerder artikel over autohuur kun je lezen dat het aan te raden is om constant goed op te letten om verborgen kosten te vermijden. In dit artikel gaan we in op drie recente ontwikkelingen:

Het goede nieuws over autohuur

1. De afgelopen jaren werden veel huurauto’s aangeboden tegen lage prijzen waarbij je verplicht was om een tank benzine te kopen bij de autoverhuurder. Dit wordt wel aangeduid als pre paid brandstof of full tot empty regeling. Deze regeling had twee nadelen: ten eerste was de prijs die voor brandstof werd gevraagd hoger dan die aan de pomp (dit kon wel 50 cent per liter schelen), en daarnaast werd er vaak geen geld teruggegeven als je de auto teruggaf met een aanzienlijke hoeveelheid brandstof in de tank.
Je ziet nu bij autoverhuurders als Goldcar, Thrifty, Hertz, Firefly, Europcar, Avis, Budget en Orlando dat er steeds meer huurauto’s worden aangeboden waarbij de full tot full regeling geldt, zodat je zelf de auto kunt voltanken aan het einde van de huurperiode en geen brandstof hoeft te kopen bij de autoverhuurder. Bij andere verhuurders geldt vaker dat je weliswaar verplicht bent om een tank benzine te kopen bij de verhuurder, maar dat je wel geld terug krijgt voor de benzine die nog in de tank zit bij het einde van de huurperiode.
2. Het andere goede nieuws is dat er een aantal nieuwe verhuurders bij zijn gekomen, als een low budget familielid van een bekende autoverhuurfirma. Zo is de budgetfirma Thrifty actief die deel uitmaakt van Hertz Global Holdings. Nieuwkomer Firefly is een handelsmerk van het Hertz System Inc.

Het minder goede nieuws over autohuur

Autoverhuurbedrijven proberen dure verzekeringen te slijten door een zeer hoge borgsom via je credit card te vragen.
3. Als je een auto huurt, moet je binnen Europa doorgaans een borgsom betalen als je de auto afhaalt. Die borgsom wordt dan geblokkeerd op je creditcard. Je ziet bij een aantal verhuurders dat de borgsomverplichtingen veel hoger zijn geworden (bijvoorbeeld €1.600 voor een Ford Fiesta), en dat wordt geëist dat de borgsom kan worden geblokkeerd op een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Lukt dit niet, dan krijg je de auto niet mee. Tenzij… je een extra all risk verzekering afsluit die wel €20 tot €30 kan kosten per dag! Dit scenario heb ik drie keer zien gebeuren in de afgelopen maanden aan de balies van Firefly.
De hogere borgsom kan veel problemen geven. Een standaard creditcard van ICS/ Mastercard heeft vaak een bestedingsruimte van €2.000. Stel je voor dat je met die creditcard een accommodatie en een vliegreis hebt betaald en vervolgens aankomt bij de autoverhuurder die een borgsom hanteert van €1600 voor de gehuurde Ford Fiesta. Waarschijnlijk heeft de creditcard op dat moment een bestedingsruimte van minder dan € 1.600. Als je de auto dan toch mee wil nemen moet je een extra verzekering afsluiten bij de autoverhuurder voor circa €20 per dag, terwijl de autohuur zelf bijvoorbeeld €10 per dag kost. Bovendien heb je misschien via bijvoorbeeld AutoEurope, CardelMar of Rentalcars.com al een all-risk dekking betaald.
Het klinkt logisch om op zo’n moment de creditcardmaatschappij op te bellen maar zij kunnen niet a la minute de bestedingslimiet verhogen, het kost minstens twee dagen voordat een verhoging verwerkt is. De enige manier om een verplichte dure verzekering te vermijden, is om te zorgen dat er een voldoende hoge bestedingslimiet open staat op de creditcard van de hoofdbestuurder. Een tweede creditcard op naam van de bijrijder wordt niet geaccepteerd.
Je kunt de bestedingslimiet verhogen door minstens drie werkdagen voor de vakantie geld te storten op de creditcard door middel van een bankoverschrijving op een rekeningnummer van de creditcardmaatschappij. Je kunt ook aan de creditcardmaatschappij vragen of ze jou een permanent hogere bestedingslimiet willen geven. Aan dat laatste zitten natuurlijk ook risico’s verbonden als je de creditcard kwijtraakt of als deze gestolen wordt.
Hoe dan ook: zorg ervoor dat je voor vertrek weet hoe hoog je borgsom is (dat staat ergens in de voorwaarden) en zorg dat je weet hoeveel bestedingsruimte je creditcard heeft.
Mr. Marsi

Villa Marsi Agriturismo, B&B in Le Marche Urbino Italië. Vakantielocatie - Trouwlocatie Blog inhoud: informatie, recepten, documentatie over Italië

Stel ons een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Verstuur via WhatsApp